Co by si brodští přáli? Více vody a méně aut.

V úterý 21.6. se brodští sešli na tradičním místě před zvonicí kostelem a zamýšleli se nad tím, co se jim v Brodě líbí, co a jak by v Brodě vylepšili a o co by město rádi obohatili. Jejich nápady budou jedním z podkladů nového strategického plánu budoucího rozvoje města.

Nejvíce mezi přítomnými rezonovala dvě témata: Doprava a vzhled centra.
Dopravě se věnovaly hned dvě diskuzní skupiny. “Myslim, že nápor aut na sídlištích a v centru nevnímáme jenom my, ale všichni Broďáci” začal prezentaci dopravních vylepšení mluvčí jedné z nich. “Parkování na sídlišti by mohlo vyřešit jeho zpoplatnění”, pokračoval. Druhá skupina vidí řešení sídlištního “autodromu” ve zbudování parkovacího domu.

Centrum by diskutující osadili retardéry a semafory, aby se v něm chodci cítili bezpečněji. Padl i návrh na obchvat, který by mohl z centra část automobilové dopravy odvést. Řeč přišla také na cyklostezky. Krom propagace stávajících navrhli účastníci nové cyklostezky, které by vedly z Brodu do Přistoupimi a přes Zahrady do Doubravčic a Kostelce.

Diskutovalo se také o vzhledu města. “Hrozně nám tady chybí voda”, sdělila jedna z účastnic, “V naší skupině, která měla za úkol zabývat se rozvojem města, jsme navrhli umístit na náměstí fontánu a třeba i vodní hřiště, vybudovat ve městě bazén nebo biotop a lépe využít plochy podél Šembery.
Centrum by skupina rozvoje vylepšila také regulací reklamy a vzhledu obchodů, snížením parkovacích míst na náměstí a celkovou rekonstrukcí náměstí.

Všem, co dorazili a nebáli se diskutovat, chci moc poděkovat”, vzkazuje organizátor a moderátor akce Vojtěch Černý z organizace Agora. “To, co jsme tu slyšeli, se v mnohém shoduje s uvažováním radnice. Uvidíme, jestli podobné odpovědi vyplynou i z dotazníku, který mohli Broďáci vyplnit na webu. Během prázdnin s vedením města určíme hlavní oblasti, kterým se bude nový strategický plán zabývat.”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *