Brod 2032: Klid a nohy v zeleni

Abychom mohli vytvořit strategický plán, je třeba nejdříve stanovit vizi – dlouhodobou a dosažitelnou představu toho, jak by město mělo v příštích deseti letech fungovat. A to nejen pro své obyvatele, ale i pro návštěvníky a místní podnikatele.

Vize ale nevznikne jen tak“, vysvětluje Simona Kosíková, expertka na místní rozvoj. „Musela  jsem prostudovat spoustu materiálů – končící strategický plán, územní plán, záměry města. A pak jsem vedla dlouhé diskuze s aktivními Broďáky v Týmu pro tvorbu strategie. Bavili jsme se o tom, kolik obyvatel by měl Brod v budoucnu mít, jestli by se měl rozrůstat do okolní krajiny, jestli by tu neměla vzniknout nějaká velká moderní výroba nebo třeba vyšší odborná škola.
Na čem se Tým pro tvorbu strategie usnesl? „ Brodští mají Brod rádi tak, jak je. Žádné velké změny nová vize nepřináší. Měla by ale přinést spoustu zlepšení“, shrnuje novou vizi Simona Kosíková.

Brod by měl i v roce 2032 zůstat klidnou, převážně rezidenční lokalitou. Jednotlivé části by měly mít svá vlastní centra a základní vybavenost, radnice by měla podporovat rozvoj služeb a drobného podnikání. Rozvíjet by se měl Brod spíše dovnitř, než ven; místní se tedy nemusí bát toho, že jim za humny vznikne sídelní kaše. Zároveň by tu mělo být dost prostoru pro parky a zelené plochy.

Co se bude dít s vizí dál? „Teď je třeba ji převést do konkrétních cílů a projektů. Právě vznikají 3 pracovní skupiny, do nichž se může zapojit kdokoliv, kdo má o rozvoj města zájem“, vyzývá obyvatele Simona Kosíková.

Chcete být součástí pracovních skupin? Vyplňte nám registrační formulář.

Návrh vize a jejího plnění se kterým budeme pracovat, najdete zde.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *